Chemische filtermedia

Terug

Bij chemische filtratie wordt het water gezuiverd door middel van absorptie van chemische stoffen. Deze materialen moeten aan het einde van de filterlijn geplaatst worden zodat de biologische filter eerst de kans krijgt om de stoffen af te breken. Het nadeel van deze producten is dat na verloop van tijd deze verzadigd geraken waardoor ze moeten vervangen of geregenereerd worden, leg daarom deze niet los in een filterbak maar breng deze in een netje zodat deze gemakkelijk te verwijderen zijn.

De meest voorkomende zijn :

Actieve kool:

Het meest gebruikte chemische filtermedium is actieve kool. Dit wordt voornamelijk gebruikt om ammoniak, fosfaten, organische afvalproducten of geneesmiddelen uit het water te absorberen. Als gevolg hiervan moet men gedurende een waterbehandeling met geneesmiddelen steeds de actieve kool uit de filter halen. Na de behandeling kan dit dan terug geplaatst worden om eventuele resten medicatie te absorberen. Het nadeel van actieve kool is dat de absorptiecapaciteit snel is opgebruikt en dat deze niet opnieuw bruikbaar te maken is door uitspoeling. Daarom gebruikt met in grotere vijvers meestal zeoliet.

Zeoliet:

Zeoliet absorbeert ook ammoniak, fosfaten en organische afvalproducten of geneesmiddelen uit het water maar heeft als grote voordeel dat het kan geregenereerd worden waardoor het herbruikbaar is.  Zeoliet is een natuurlijk gesteente dat bestaat uit een combinatie van verschillende mineralen. Zeoliet bevat een groot aantal kleine poriŽn waardoor dit materiaal absorberend werkt. Zeoliet is verkrijgbaar in verschillende maten, neem voor uw vijver een grotere korrelmaat, dit is gemakkelijker te verwijderen.

Als het gesteente ammoniak absorbeert komt er een moment wanneer het gesteente verzadigd is, in de zomer valt het aan te raden om het gesteente om de 14 dagen te regenereren, in de lente en herfst zou dit om de 2 maanden mogen gebeuren. In de winter mag dit gewoon aanwezig blijven in de filter.

De regeneratie van zeoliet MOET buiten de vijver gebeuren omdat anders de geabsorbeerde ammoniak ineens kan vrijkomen met alle schadelijke gevolgen van dien voor uw koi.

Om zeoliet te regenereren wordt deze verwijderd uit de filter en ondergebracht in een aparte bak. Voeg hieraan keukenzout of zeezout totdat een 5 procentige homogene oplossing bekomen wordt. De hoeveelheid zout dat nodig is, is afhankelijk van de pH-waarde van het vijverwater, hoe hoger de pH waarde, hoe lager het percentage zout. 5 % zout is ruim voldoende om het zeoliet optimaal te regenereren.

Laat het zeoliet een nacht ondergedompeld in de zoutoplossing staan. Neem de zeoliet de dag erna uit de bak en spoel deze grondig na met vers water totdat alle zoutresten verwijderd zijn. Breng deze daarna terug in de filter. Na 3 tot 5 jaar verloopt de regeneratie moeizamer en moet het zeoliet vervangen worden.

Zeoliet wordt dus geregenereerd met zout. Let dus op met eventueel toevoegen van zout aan uw vijverwater, het toevoegen van 0,2 % is reeds voldoende om het geabsorbeerde ammoniak terug vrij te geven. Verwijder dus eerst het zeoliet alvorens de behandeling te starten. Ook medicatie en andere chemische behandelingen kunnen de werking van zeoliet omkeren !!