Skimmer

Terug

Een skimmer is een toestel dat gebruikt wordt om drijvend materiaal dat op het wateroppervlak van de vijver drijft af te voeren. Dit zijn voornamelijk bladeren, vuil en stof die gedurende het gehele jaar op het vijveroppervlak kunnen terecht komen. In de skimmer zit een mandje waar de bladeren en het vuil worden in verzameld

Door deze afzuiging zal het vuil niet zinken waardoor de filter dus minder belast wordt. Het vijveroppervlak wordt constant afgezogen waardoor het wateroppervlak er mooi zal uitzien, tevens zal de skimmer extra zuurstof in het water brengen door de constante afvoer van oppervlaktewater.

Er zijn 2 verschillende soorten skimmers in de handel :

De muurskimmers :

Deze kunnen zowel voor een folie- als polyestervijver kan gebruikt worden en worden langs de zijkant van de vijver ingebouwd. De skimmers voor folievijvers zijn iets duurder dan deze voor polyestervijvers omdat ze een extra rand hebben voor de foliebevestiging. Deze skimmers zijn er in verschillende modellen alsook verschillende filteropening.

Hieronder staan een paar verschillende modellen van muurskimmers :

  

 Savio muurskimmer

 

Oase muurskimmer 

 


Standaard muurskimmer met brede mond

De oppervlakteskimmers :

De oppervlakte skimmers kunnen los en op een eenvoudige wijze in een reeds bestaande vijver worden geplaatst. Van deze oppervlakteskimmers zijn er namelijk ook 2 soorten.

Diegene die op de bodem van de vijver geplaatst zoals deze van oase. 

       

Oase oppervlakteskimmer

Diegene die blijven drijven op het water en dus onbeperkt in diepte geplaatst kunnen worden zoals een skimmer van Velda. Het voordeel hierbij is dat je niet beperkt zit tot een bepaalde vijverdiepte zoals met de vaste opstelling. 

  

Velda oppervlakteskimmer

De kracht van een skimmer zit hem in de kracht van de pomp. Deze pomp zal 24 uur op 24 uur werken gedurende bijna het hele jaar door. 

Voor een skimmer voorzie je best een aparte filterlijn. Het aansluiten van de skimmer op de circulatiepomp van de biologische filterlijn zal het systeem enorm verzwakken. Tevens is het aansluiten van 2 skimmers op 1 pomp een slecht idee, door leidingverliezen zal de ene skimmer beter werken dan de andere. Tevens wordt het debiet over beide filters verdeeld waardoor deze enkel nog goed werken met een zeer sterke pomp.
Het beste kan de afvoer van de skimmer naar een druppelfilter of moerasfilter. In de winter kan door middel van het schakelen van valven de toevoer gesplitst worden naar de biologische filter waardoor ook deze in werking blijft en het bacteriŽel leven niet doodgaat.

De plaatsing van de skimmer is ook belangrijk, de terugvoer van de biologische filter loopt zo'n 30 cm onder het wateroppervlak terug. Ook kan je best letten waar de wind vandaan komt. De skimmer plaats je best zo dat het vuil naar de skimmer toe wordt geblazen.

website tracking