Ankerwormen

Terug

Van de ankerworrmen of Lernea sp. zijn het voornamelijk de vrouwtjes die zich parasitisch gedragen. Een pas uitgekomen ankerworm is ovaal van vorm en zwemt vrij in het water rond. Na verloop van tijd heeft de ankerworm een gastheer nodig en nestelt zich in de kieuwen van de koi. De volwassen ankerwormen paren en de vrouwtjes verlaten dan de kieuwen. Ze veranderen van schaalvormig naar wormig en kruipen diep onder de huid en weefsel. In deze vorm ziet de ankerworm er uit als een twijgje met eizakjes die als een V-tje achteraan het 1 a 2 cm lange lijf hangen. De ankerworm houd zich vast door middel van een geweiachtige vertakking die zich onderhuid bevind.

Hier worden verteringssappen afgescheiden waardoor ze het verteerde lichaamsweefsel van de koi kunnen opnemen. Dit weefsel wordt gebruikt als voedingsstof om eitjes te leggen. Deze eitjes zijn zichtbaar in de twee eizakjes aan het uiteinde van het lichaam. Deze eitjes komen dan terug in het water en de cyclus begint terug opnieuw. De plaats waar de ankerworm de huid van de koi doorboorde is meestal een plaats die blootstaat aan secundaire infecties van bacteriën en schimmels.

Symptomen:

Parasiet is met het blote oog op de huid van de koi zichtbaar

                  
Foto van de kop van de Lernea sp.                  Staart waar Lernea op te zien is.

 

 

Behandeling : 

Lernex van Colombo

Macrocid van Aquatic Science

Andere manieren van behandeling :

Het doden van de vrij zwemende larven en volwassen wormen kan door een ontsmettingsmiddel te gebruiken van Formaline en Malachietgroen
Volwassen exemplaren kunnen met een pincet van de koi gehaald worden.
Een zonnebaars in de vijver uitzetten zorgt ervoor dat parasieten tot minimum beperkt blijven
Trichlorphon (dimethyltrichlorohydroethylsulfonaat)
FMC-mix