Witte Stip

Terug

Witte stip wordt veroorzaakt door Ichthyopthirius, een trilhaardiertje.  Ze worden zo genoemd vanwege de honderden tril-haartjes, die de wand van deze eencellige organismen geheel of gedeeltelijk bedekken. De parasiet nestelt zich in de vissenhuid en nestelt zich juist onder de buitenste laag. 

Het lichaam en de vinnen raken volledig bedekt met witte stipjes. Deze zijn rijp bij een grootte van 1 mm. Ze breken dierbij dan door de huid en vallen eraf. Binnen een paar uur nestelen ze zich dan in de vijver en vormen dan een kiemcel. Daar vermenigvuldigen ze zich waardoor er meer dan duizend kleine infectiehaardjes ontstaan. Wanneer deze zwemsporen uit de kiemcel breken, moeten ze binnen de 24 uur een gastheer vinden om te overleven. Deze ziekte krijgt vooral zijn kans bij verminderde weerstand van de vis, zoals na transport, bij overbevolking, na waterverversing, na bijplaatsing van nieuwe vissen en dergelijke.

Symptomen:

We zien bij aangetaste vissen witte puntjes van 0,1 tot mm groot, verspreid of bij elkaar in de huid. De vissen schuren zich aan planten of stenen. Na verlies van veel (ademend) huidoppervlak, of directe aantasting van de kieuwen, treed benauwdheid op en tenslotte de dood. Onbehandelde vissen kunnen binnen een paar dagen, maar ook na een aantal weken doodgaan. Het beste is om snel te reageren daar deze ziekte uiterst besmettelijk is.


Foto van Ichthyopthirius genomen door een
elektronenmicroscoop


Foto van Ichthyopthirius gezien door een gewone microscoop (100x - 220x vergroot)

                                                   

Film van Ichthyopthirius bekeken onder de microscoop 100x vergroot.                              Ichthyopthirius  600x vergroot
(bron : www.fishdoc.co.uk)

 

Behandeling :

Gebruik maken van FMC-50 van Colombo                   

Monocid van aquatic science

Andere manieren van behandeling :

Chloramine T
Formaline in combinatie met Malachietgroen
FMC-mix